24-01-07

Repetitiedagboek - dinsdag 23 januari 2007

 

Kort herhalen we 'Love Of The Land' en op wat mankementjes hier en daar na - een zaak van veel spelen en oefenen - zijn we tevreden. 'Come Together', wat we de vorige repetitie eventjes doorspeelden, laten we voor wat het was: een leuk terzijdetje.

Terug op zoek in de oude doos duikelen we 'Football And Beer' op. Na enkele vroegere, embryonale versies niet zonder een glimlach op de lippen te hebben beluisterd, wagen we een nieuwe poging. Al snel beseffen we echter: dit wordt niets. Fijn nummer om even op loos te gaan, maar ook niets meer dan dat. Volgende kandidaat is 'Travelin' Man'. Klinkt veelbelovend, maar de juiste riffs en akkoorden terugvinden is andere koek. Op tentatieve wijze spelen we de song tenslotte enkele keren door met zang door TS en hier zit misschien wel iets in.

Eindigen doen we vandaag met een cover die in het papieren archief zat, maar nooit eerder werd aangevat: 'The Locomotion'. Op zoek naar de ideale toonaard voor TS doen we wat we kunnen en besluiten er de volgende keer mee verder te gaan. Fijn nieuwtje ook: exclusief optreden op de voorstelling van de New Vibes-cd op 10 maart aanstaande.

20:52 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 19 januari 2007

 

'Love Of The Land' klinkt ook op het eind van deze week gelukkiglijk nog goed in de oren. En na wat uitproberen siert een flegmatieke gitaarsolo het tussenspel na het eerste refrein. In het slotmoment doen we pogingen om een langzaam wegdeemsterende echo te benaderen. Verder valt 'Get Back' vanavond in de plooi: geen idee waarom, maar vanavond begint het nummer ook in onze handen lekker te rocken en te grooven. Dit is meer dan stevige country met een ruig randje.  

Tijdens één van de vele bierpauzes bediscussiëren we opnieuw het opstuurplan-richting-deskundigen van onze 10-nummer-cd nog eens en vanavond komen we tot de slotsom: dit project heeft welzeker zin, met name indien gekoppeld aan een nieuwe demo-opstuur-actie. Zo gezegd, zo gedaan.

20:42 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 16 januari 2007

 

We beluisteren de opname van 'Love Of The Land' en stellen we vast: dit lijkt nergens naar. Terug naar af. In plaats van voor een funky en hoekige invalshoek, kiezen we nu voor sfeervolle rust en stemondersteunend samenspel. Dit lijkt beter te werken: de trage akkoordaanslagen in de beginsrofe harmoniëren mooi met de vocalen en de invallende ritmesectie geeft het nummer op een onverwachte, maar passende manier de nodige body. De overgang naar het refrein spelen we ingehouden en het iets steviger refrein klinkt op magische wijze tegelijk koek en gepassioneerd. Een nieuwe opname leert dat dit de juiste weg is.

'Get Back' blijft anders dan LOTL ook nu sukkelen van begin tot eind. Hier en daar stellen we misschien lichte vooruitgang vast (of is het gewoon auditief bedrog), maar het blijft trekken en sleuren zonder goed te weten hoe of wat te beginnen. Maar opgeven doen we niet. Doorgaan zullen we.

Tijdens één van de vele bierpauzes bediscussiëren we het opstuurplan-richting-deskundigen van onze 10-nummer-cd nog eens en vanavond komen we tot de slotsom: dit project heeft in het licht van de opnames bij Erik geen zin meer. Jammer maar helaas.

20:29 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 12 januari 2007

 

Eerste samenkomst sinds de succesvolle opnames in de kerstvakantie en die zijn meteen ook gespreksonderwerp numero uno. We zijn benieuwd naar het eindresultaat, hebben alle vertrouwen in Erik Van Biesen, maar weten tegelijk dat we nog even geduld zullen moeten oefenen. Ach, uitgesteld plezier is des te fijner.

Op muzikaal vlak besluit we onze playlist de komende weken te laten voor wat ze is, kwestie van te kunnen focussen op de exploratie van nieuwe en onontdekte klankmatige horizonten. Aangezien geen van onze songschrijvers meteen een nummertje klaar heeft, besluiten we om dan maar 'a trip down memory lane' te nemen. Op zoek naar een vergeten juweeltje stoten we op het opnametoestel op de ruwe diamant 'Love Of The Land'. Sterk van melodie, maar met een rammelend arrangement. Via een jamsessie proberen we de song een tweede, en geslaagder leven, te bezorgen. Het resultaat nemen we op, volgende week volgt een kritische analyse.

'Get Back' is de 'golden oldie' van de avond en al snel blijkt dat die Beatles ook zonder studiotrucjes een keigoeie band waren. We struikelen vaak en overtuigend. Het is moeilijk om er tegelijk vaart en kracht in te krijgen. We geven niet op, maar vorderen tegelijk weinig. We zien wel.

20:17 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-01-07

Opnamedagboek - woensdag 3 januari 2007

 

Vroeg uit de veren vandaag. Verzameld aan het repetitiehok om min of meer klokslag negen uur pakken we de instrumenten nauwgezet in. De studio in de Spitaalpoortstraat blijkt klein en ietwat rommelig, maar tegelijk erg knus. We voelen ons meteen op ons gemak. Daarbij helpen zeker ook de innemende persoonlijkheden van studioman Erik en zijn even later opduikende helpende hand Jouri (gitarist bij Super Sans Plomb).

Erik en Jouri nemen ruim de tijd om de instrumenten, met name de drums, op te stellen en van de nodige microfoons te voorzien. Het secuur uittesten van de geplaatste micro's vraagt eveneens behoorlijk wat tijd. Tegen een uur of twee is alles dan klaar voor een eerste proefopname. Blij aan de slag te kunnen, spelen we 'Start All Over Again' enkele keren door. Erik geeft aanwijzingen, maant ons aan te blijven letten op het samenspel en brengt samen met Jouri de laatste klankmatige wijzigingen in de instellingen aan. Dan, rond een uur of drie, is het volgens de studioploeg het ideale moment voor de lunchpauze. Enigszins bezorgd om het tijdsmanagement haasten we ons een broodje met soep te gaan eten in een verzorgde zaak om de hoek.

Om half vier zitten we opnieuw in de studio. In enkele takes hebben we een bruikkare versie van 'SAOA' - althans van drum en bas (geleid door de gidszang in de hoofdtelefoons). Sadza speelt er in een paar pogingen de gitaar bij, plus - profiterend van het feit dat Sir Ambush en TS even om een broodnodige bak bier zijn - een melodieus overdubje op de refreinen. Bas en drums van 'This Is It' staan op band nog voor we goed en wel begonnen zijn (magistrale ingreep van Erik om een als proef bedoelde, maar intens gespeelde opname als definitieve versie voor te stellen). Ook de gitaren gaan vlot en dan is het tijd voor de zang. Een verkouden Sadza vreest voor een débâcle, maar de leadzang van de beide nummers vraagt slecht een tweetal takes. Ook SA en TS zingen professioneel hun partijen in, TS verricht vervolgens wonderen met de tamboerijn, en op een dikke drie uur zijn de twee nummers goed en wel ingeblikt. We beseffen: de grondige technische voorbereidingen getroffen door Erik en Jouri liggen aan de grondslag van dit succesje.

Na nog even luisteren en napraten - en achteraf een frietje, keren we moe maar welgemutst huiswaarts. Bij het slapengaan kijken we nog even in ons hart en we besluiten: dit was zonder meer een fijne en vruchtbare dag.

20:54 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 2 januari 2007

 

New Vibes (onbewerkt) - 2 januari 2007 (1)(geknipt)

Vandaag in principe de laatste repeteermogelijkheid vóór de opnames van morgen. Een treinvertraging (maar we troosten onszelf: 98,5 % van de treinen rijdt naar eigen zeggen van de NMBS wél op tijd) gooit roet in het eten en tegen de tijd dat iedereen present is, achten we het raadzaam om meteen - zonder verder inoefenen, vetrouwend op ervaring en talent - over te gaan tot het tweede agendapunt van de avond: de fotoshoot met de mensen van New Vibes in het jeugdhuis van Sint-Denijs.

Daar aangekomen zien we dat het lokale gemeentebestuur een degelijk jeugdbeleid echt belangrijk lijkt te vinden. In elk geval - wat de motivatie ook was - is er behoorlijk wat geld tegenaan geschoten. Binnen blijkt echter al snel dat veel ruime geldelijke middelen niet gelijk hoeven te staan met gezelligheid en sfeer. De mensen zijn echter vriendelijk en bieden ons een sympathiek glaasje schuimwijn aan ('t is tenslotte tweede nieuwjaarsdag - beste wensen !).

We ontmoeten een paar muzikale bekenden, slaan hier en daar een praatje en The Seamstress ontvangt een misschien niet geheel onbaatzuchtig compliment over haar felgekleurde bloemenjurk. Tremendous wijst ons Erik Van Biesen in wiens studio we de volgende dag zullen opnemen.

De fotosessie zelf - met achter de camera een ex-collega van TS ('jaja meneer, de wereld is toch klein, hé !) verloopt geïnspireerd. We benutten de mogelijkheden van het interieur ten volle en exploreren diverse sporen inzake belichting. Uiteindelijk komen we tot een warm en gloedvol beeld, dat misschien enig mysterie zou kunnen uitstralen (oordeelt u vooral zelf). Na afloop volgt nog een kort interview met het oog op het cd-boekje en we tonen ons helemaal zoals we zijn: spitsvondig en vol humor. Boegbeeld-Bekende Mens Dirk Stoops is helaas niet komen opdagen, bijgevolg dienen we het zonder diens goede raad te stellen. In zak en as rijden we huiswaarts.

 
 

20:17 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |