27-06-06

Repetitiedagboek - vrijdag 23 juni 2006

 

Opnieuw samenkomst en hoewel er nog steeds een mogelijk optreden volgende week zaterdag in de lucht hangt, besluiten we de nieuwe dingen nog wat beter in de vingers te krijgen. Lager genoemd trio songs krijgt dus alweer volop onze aandacht en ze klinken affer en affer.

Rest van de tijd gaat naar 'Sweet Marie'. We stellen bas- en gitaarpartijen op punt, stemmen ze feilloos op elkaar af. Dan zijn de stemmen aan de beurt. TS gaat op zoek naar fijne tweede stemmen en plukt ze met haar antennes gezwind uit de ether. Strofe en refrein zijn daarmee al in een vormpje gegoten, blijft het emotionele tussenspel ('oh please mother, dry your tears and let's hold each other'). De zoetgevooisde zanglijnen begeleiden we met een gebroken bas en beat en dit lijkt wonderwel te klikken. Structuurwerken pakken we een volgende keer aan.

Bespreken hoeven we vanavond weinig, we geven ons over aan bier en wijn die vanaf heden opnieuw overvloedig aanwezig zijn. Hoezee hoezo !

11:21 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - woensdag 21 juni 2006

 

Na het harde repeteren in de letterlijke zin van het woord vorige week is het nu tijd voor nieuw materiaal. Sadza laat een liedje horen dat ie stiekem enige tijd voordien in een ruwe demo-versie had opgenomen. 'Sweet Marie' heet de nieuwe titel en SA, T en TS blijken voldoende bereid 'to give it a try'.

Bedoeld als luchtige jingle-jangle-zomerpop slaan we op aangeven van SA al gauw de richting van lekker dollende rock 'n roll in. Jammen op de basisakkoorden, op zoek naar een vette beat, die zich een uurtje later - we nemen graag de tijd - in een vlaag van inspiratie aandient. De afwisseling van de korte strofes en refreinen - met Kravitz-drum lijkt goed te werken en voorlopig houden we het hierbij.

Een virtueel voorbeeldje van de door SA in elkaar gebokste sticker die de super-de-luxe-E.P. zal sieren, wordt tussen de soep en de patatten door gekeurd en goed bevonden, weliswaar onder enig voorbehoud van TS die nog een slag om de arm wenst te behouden alvorens tot de wereldwijde première van haar lachebek over te gaan.

11:10 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - zaterdag 17 juni 2006

 

Na de successen van de jolige lentetournée beginnen we alvast met de voorbereidingen van de op stapel staande en gigantische proporties aannemende zomertour. Graag willen we enkele nieuwe crowd-pleasers aan ons repertoire toevoegen, maar er is nog behoorlijk wat werk aan de winkel. Vandaag besteden we dan ook extra aandacht aan onze nieuwe aanwinsten met de bedoeling ze weldra voor de leeuwen te kunnen gooien.

Keer op keer spelen we 'Hanging On The Telephone', 'Bring It On' en 'The Mongolian Plain' tot alles  - nu ja, toch bijna alles - in de plooi valt en - zoals Sir Ambush het graag wel 'ns zegt - retestrak zit. Intro's, bruggetjes, tweede stemmen, wilde uithalen, het komt allemaal goed.

Fier op onszelf trakteren we onszelf later die avond op een frisse pint op de nog van de zomerzon nazinderende Vrijdagsmarkt. Druk besproken blijven de foto's die even tevoren van de lieftallige Seamstress getrokken zijn, en die binnenkort de hoes van de super-de-luxe-E.P.-versie zullen sieren. Compleet te gek, enigszins bizar en lichte waanzin zijn maar enkele van de omschrijvingen die die avond gebruikt worden om de mysterieuze glimlach van de zangeres te omschrijven.

11:01 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-06-06

Tourdagboek - zondag 11 juni 2006

 

Een zonovergoten Sluizeken ligt te bakken in de hitte wanneer we welgemutst en in ronduit zomerse stemming arriveren en ons bescheiden wagenpark onder deskundige leiding ter plaatse parkeren (een pluim voor de organisatie). Naar goede gewoonte heeft het festivalletje alreeds de nodige vertraging opgelopen, zodat er geen enkele reden is om al te haastig aan de slag te moeten gaan.

Plichtsbewust drinken we enkele pintjes, kwestie van straks voor de nodige ambiance op het podium te kunnen zorgen. Ondertussen kunnen we genieten van country-band 'The Stolen Ponies' en die jongens en meisjes fiddelen aardig weg. Komt het moment van klaarzetten en uitgebreid sound-checken-met-de-onvermijdelijke-technische-probleempjes-die-niettemin-deskundig-opgelost-geraken.

Voor een gezapig, af en aan kabbelend publiek spelen we onze set en de mensen moedigen ons met hun applaus aan om vooral te blijven doorgaan. Een enkeling waagt ook een danspasje op de complexe ritmes die we ten berde brengen. De nummertjes passeren vlot de revue en we swingen zo dat we de loden aanslagen van de koperen ploert ondanks onze zwarte pakken nauwelijks opmerken.  

Na afloop doen we een klapke met de aanwezigen, enkele mensen vertellen ons dat we een puike prestatie hebben neergezet, The Seamstress doet haar ding en verkoopt de nodige E.P.'s, en  we drinken zowaar nog een pintje. Eensgezind komen we tot de conclusie: dit was een fijne ervaring.

09:56 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-06-06

Repetitiedagboek - woensdag 7 juni 2006

 

De dag des duivels is gepasseerd, we zijn allen nog in leven, en daar zijn we blij om. Blij zijn we ook om enkele heugelijke nieuwtjes die ons vorige week reeds bereikten: proefmix doorgestuurd gekregen van 'Caught By The Snow' en die klinkt al best aardig; nog: definitieve master - of beter: twee masterversies ('modern' en 'vintage') - toegekregen van de Bijlokesessies ('Before The Glimmer Fades') en we zijn er na beluistering echt in de wolken over; en nog: via agent Peter spelen we volgende maand het eerste buitenlandse optreden van The Fresh ooit: nee, niet in de Hollywood in L.A. of Carnegie Hall in Londen, maar in de bakermat van de rock 'n roll: Cadzand.

Het repeteren zelf verloopt gezapig, maar best wel vlot. We besluiten nog een extra meer laid-back nummertje in te oefenen ('If U Want Me 2 Stay), kwestie van de mensen zondag rustig te laten genieten van de zon die haar welgevallige stralen overvloedig zal laten schijnen over het Sluizeken. We discussiëren verder over het bijkomende hoesmateriaal voor de nieuwe super-de-luxe-versie van onze E.P. (waarop prominent The Seamstress zal prijken), herhalen de nieuwere nummers nog even, en rijden tenslotte ons geheel in harmonie met de omringende natuur voelend in het ondergaande zonnelicht huiswaarts. 

 

09:42 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

02-06-06

Repetitiedagboek - woensdag 31 mei 2006

 

Na een tweetal weken welverdiende rust komen we opnieuw samen. En hoewel veertien dagen welzeker een korte tijdsspanne zijn, hebben zich in tussentijd ingrijpende en bijzonder gelukkiglijke veranderingen voorgedaan. Jawel jzaeker, de kindertuin die The Fresh langzaam rond zich aan het verzamelen is, heeft zich uitgebreid: Sir Ambush Gruesome is vader geworden ! De kleine spruit blijkt bovendien gezegend met een uiterst muzikale stemgeluid, feit waarover niemand zich overigens maar in het minst verbaast.

Over dan naar de orde van de dag. Het wijkfeest aan het Gentse Sluizeken is ondertussen met rasse schreden naderbij gekomen en het lijkt niet onverstandig om alvast 'ns het opnieuw repeteren van onze playlist aan te vatten. Eerst spelen we nog even de nieuwgeborenen (!) - zijnde 'Hanging On The Telephone', 'Bring It On' en 'Lif AIn't That Precious', om vervolgens de meer klassieke songs te overlopen.

Kort brainstormende tenslotte over de concrete playlist, bedenken we dat de set die we hadden best een succes was en we herinneren ons de woorden: 'never change a winning team' (al kan niemand zich herinneren wiens woorden het oorspronkelijk waren; we weten wel dat het een heel wijs iemand moet zij  geweest; ware woorden, woorden die waar zijn).

22:24 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - maandag 15 mei 2006

 

Opnieuw tijd voor inventiviteit en ondernemingszin, want: onze volgende gig is nog voldoende veraf om enige nervositeit in onze harten en geesten te kunnen verwekken. We gaan verder waar we gebleven waren en labeuren noest aan 'Bring It On' en 'Life Ain't That Precious (No More)', die beide aardig in de plooi beginnen te vallen en langzaam zo speelklaar geraken, dat het de moeite misschien loont om ze in een live-setting te beginnen uittesten, om ze dan verder te kunnen verfijnen.

Nieuwe eend in de bijt is 'Hanging On The Telephone' van de onmogelijk teveel te prijzen Blondie, nummer waar onze eigenste blondine zich met groot plezier in kan uitleven. De eerste sessies verlopen veeleer moeizaam en ons respect voor de Blondies groeit, maar al gauw hameren we de hooks en groove in onze lijven alsof ze nooit in een ander ritme hadden bewogen. Dit gaat vuurwerk geven.  

22:12 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - woensdag 10 mei 2006

 

Voor het eerst in lange tijd hebben eens repetitie voor onszelf, d.w.z. we hoeven niet meteen een volgend optreden voor te bereiden. Dit blijkt een ware opluchting: de creatieve krachten waren al te lang ingetoomd geweest. Een uitbarsting van frisse ideeën is het resultaat.

Concreet gezien beginnen we met de herwerking van een 'gouwe ouwe' die nooit helemaal uit de verf was gekomen, een song getiteld 'Bring It On'. We beluisteren enkele oudere versie en schamen ons dood. Niettemin is onze blik scherp genoeg om de ruwe diamant te ontwaren die verborgen zit tussen bergen overtollige riffjes en brugjes, intro's en herhalingen. We ploegen, spitten en delven, werken ons kortom te pletter, en na enig structureel overdenken en herspelen tot alles weer in de vingers zit, hebben we voorwaar een stevig nummertje te pakken, waar The Stones - zeker vandaag de dag - de vettige vingers van zouden aflikken.

Ook 'long time no see': 'Life ain't that precious (no more)'. Het steppenlied over de dramatische Mongoolse inval in het Hongarije van 1242 wordt met overtuiging hernomen en krachtdadig verder uitgewerkt (stemmetjes hier, riedel daar). Aan het eind van de rit houden we een pompende groove over met huilende vocalen en een donderende finale.   

22:05 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tourdagboek - zaterdag 6 mei 2006

 

Ternat - plaats die ons tot nog toe alleen via de verkeersinformatie bekend was - blijkt een voorstedelijke parel te zijn, met een uitstekend georganiseerd en gefinancierd jeugdbeleid, blijkens de enorme kast van een jeugdcentrum - modern ontwerp, tip-toppodium, enorme bar, enz.

Vanavond moeten we 'ns eerst op en dat doen we dan ook, na het nuttigen van enkele broodjes (waarbij Sadza zich als hij had gekund de hele plateau had toegeëigend, doch de lokale veiligheidsmensen hadden dit in 't snotje en staken er alras 'n stokje voor) en het drinken van enige glazen gerstenat.

Voor een select publiek, dat naarmate de tijd vordert echter steeds talrijker wordt, brengen we onze muziek en we hebben de sterke indruk dat de verzamelde mensen ons wel kunnen smaken. Bevestiging vinden we later op de avond, wanneer The Seamstress eens te meer een denderend staaltje commercieel talent ten toon spreidt en heel wat E.P.'tje aan de man weet te brengen.

Blij ende welgezind keren we - na het solidairgewijs beluisteren en bewonderen van een aantal van de volgende bands (waaronder vooral bepaald drumwerk onze bijzondere aandacht mocht wegdragen) - ook ditmaal huiswaarts.  

 

21:56 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 5 mei 2006

 

Doordeweekse, maar daarom niet routineuze herhalingsoefening. Enthousiast en plichtsgetrouw repeteren we onze nummertjes voor de volgende dag. Alles zit nog steeds goed, er blijkt sinds vrijdag laatstleden geen veralgemeende vorm van muzikale amnesie te zijn opgetreden bij de bandleden.

Boekingsagent Peters gift bier van in de 'Tequila' - drie grote flessen sterk bier - maakt ook dat we voorlopig niet van de dorst om zullen komen. Ook niet wanneer de steeds gammeler wordende deur het op een dag zou begeven en wij zouden moeten vaststellen opgesloten te zitten, geïsoleerd en ver weg van de buitenwereld. De benauwde lucht daarentegen zou vast ongemerkt op onze hersenen inwerken en ons tot algehele waanzin drijven. Dat deze zaken nog lange tijd veraf mogen blijven !

21:35 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tourdagboek - vrijdag 28 april 2006

 

De 'Tequila' ziet er voor de voor de gelegenheid een lekkere bruine kroeg uit, vol langharig en werkloos tuig. De zwarte leren frakken en kombats kunnen niet op twee handen geteld worden en het bier stroomt rijkelijk. We stellen vooraleer zelf te gaan zwelgen eerst op professionele wijze onze spullen op en doen een bevredigende soundcheck.

Tijd voor een hapje dan. Na een interessante rondrit door Gent, die ons de meer verfijnde kanten toont van het Gentse verkeersbeleid, komen we aan bij een gezellig cafeetje waar de sympathieke gastvrouw een heerlijke, typisch Vlaamse maaltijd bereid heeft: kroketten met balletjes in tomatensaus. Ook aan onze gezondheid is gedacht in de vorm van volrijpe tomaten, die ons in schijfjes gesneden uit de nodigend in de mond staren. We laten het ons smaken.

Terug in de 'Tequila' beginnen we omstreeks tienen onze set. De keet is goed volgelopen, de reacties zijn meteen aanmoedigend, en we laten ons maar weer eens flink gaan. De machine staat strak, de radertjes zijn goed geölied, en we zetten een sterke prestatie neer (dikke nekken!), wat ons achteraf bevestigd wordt door complimenteuze woorden uit divers hoek (aha, dan is 't OK).

Moe maar tevree dromen we die nacht van schaapjes die in koor 'Let It Be' ten gehore brengen.

21:27 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - woensdag 26 april 2006

 

Na de successen in het verre Denderland is het weer een repetitie van keihard werken en klaarstomen voor het volgende optreden alweer, de uitdagende 'Hard 'n Heavy'-party van radio Rock FM.

Speciaal voor de gelegenheid besluiten we onze setlist wat om te gooien, kwestie van er een wat ruiger randje aan te geven. We verwelkomen de terugkeer van 'Purple Haze' en 'Fire', we halen al onze zware kanonnen van stal en gunnen enkele rustiger nummers een welgekomen rustperiode.

't Doorspelen van de nummers loopt gesmeerd. We voelen ons klaar om vrijdag aanstaande de confrontatie met de 'zware gasten' van Gent en omstreken aan te gaan. Shake it baby, now shake it !

 

20:58 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |