23-06-05

Repetitiedagboek - woensdag 22 juni 2005


Zangrepetitie met Mimi vandaag. We zingen haar met spaarzame gitaar- en percussiebegeleiding of gewoon a capella onze nummers voor, leadstemmen en harmonieën (die helemaal snor blijken te zitten). We krijgen veel informatie: interessante raad, leuke weetjes en bruikbare concrete tips. Even samenvatten: duidelijk articuleren (diverse klanken duidelijk brengen: niet allles als 'oh' of 'ah' laten klinken), niet te veel vibreren (in begin toon zuiver nemen zonder trilling), zorgen voor variatie in de gevoelsatige benadering van de tekst (van kwaad over ontgoocheld naar wanhopig, van verlangend over ongedurig naar blij), niet te hoog willen zingen (in het refrein van 'Come On Woman' verlagen we de leadstem met een kwint), kopstem gebruiken is geen probleem op zich, etc. Conclusie: we hebben nog één week om onze songs interessanter te leren zingen. Oefenen maar !

12:12 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Opnamedagboek - zondag 19 juni 2005

 
Stipt om 10u laden we ons gerief in aan het repetitiekot, vervolgens Mimi ophalen en even bij Sadza passeren, die z'n reservesnaren vergeten was. Tegen de tijd dat we bij Raf van Ganymed arriveren, is het ons al meer dan duidelijk: het een lange en hete dag. Eerste werk is het uitladen, opstellen en microfoneren van de instrumenten, waarbij vooral Mimi en Raf zich nuttig maken - zelf snuiven we de sfeer op en zien we angstvallig de temperatuur gestaag de hoogte in kruipen.
Even over de middag - nadat Sir Ambush, The Seamstresse en Sadza gemoedelijk de lunch gebruikten, terwijl Tremendous met M. en R. zwoegde om de drumklank top te krijgen - kunnen voor echt aan de slag. We starten met 'Easy Way Out' en zijn bij de eerste run-throughs nog wat onder de indruk van de omstandigheden: we spelen gestresst en weinig spontaan. De nodige aanmoedigingen en tips vanuit de controlekamer - al gauw danst een sensuele voluptueuze negerin in onze hoofden rond - maken dat we echter al gauw los komen en na een paar takes hebben we een swingende versie op band staan. One down.
Is dan 'Come On Woman' aan de beurt (na korte tuinpauze: het is nu 50° C in de zon blijkt - en ook in de opnamezolder voelt de hitte erg heet aan). Na aansporing tot extra inleving staat het nummer er na enkele pogingen al mooi op. Two down, one to go. Na een verkwikkende punt terug op zolder blijkt 'Committed To The Cause' een hardere noot om te kraken: toenemend zuurstoftekort zorgt voor concentratiestoornissen, maar we zetten door en leggen een lekker weggroovende versie neer.
Sadza voelt zich - ondertussen is de avond al gevallen - nog fris en speelt meer of minder gezwind de gitaaroverdubs voor 'Easy Way Out' nog in - voor de solo kiezen we voor rock 'n roll-gevoel en minder voor accuratesse. En daarmee zit de eerste opnamedag erop, wordt donderdag acht dagen vervolgt. S.A. en S. spoeden zich in zeven haasten richting voetbalveld en T.S. en T. nemen samen met M. en R. de opruim op zich (waarvoor dank !).
  

12:03 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 17 juni 2005


Laatste repetitie voor de opnames zondag. Vanavond spreken we alleen af met het trio drum, bas en gitaar. Kwestie van nog even te oefenen op het gezamenlijke inspelen van de instrumentale basistracks. Het blijkt vooral een psychologische aangelegenheid te zijn: nog even een mentale boost opwekken, het zelfvertrouwen aanwakkeren - de nummers kennen we nu immers door en door, ze zitten stral 'as hell' en verder repeteren hoeft werkelijk niet meer, beseffen ook wij na een klein half uurtje. Na nog even de proefopnames op een cd'tje te hebben gebrand bij wijze van geheugensteuntje, vertrekken we dan ook met gerust gemoed richting centrum Gent, waar we later op de avond getuige zijn van diverse wilde feesttaferelen.

11:43 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 14 juni 2005

 
D-day voor de opnames nadert. We brengen de laatste verfijningen aan in de nummers. Met name nog een paar saxpartijen moeten worden uitgezocht en vastgelegd (ditmaal met behulp van onze ouwe trouwe opnametoestel na de onfortuinlijke crash van de opnamecomputer - zie lager). Eerst is 'Come On Woman' aan de beurt. Voor de brug naar het refrein kiezen we voor eenvoud: een enkele hemels klinkende stem. Voor het eindrefrein stelt The Seamstress een heerlijk melancholische partij voor, waarop ze ter plaatse een meer dan passende tweede lijn verzint. Klasse. In 'Committed To The Cause' zetten we onze gevoelige kant opzij en kiezen we voor een groovy funkmelodie. Ook de laatste song zit nu snor. Tevreden kunnen we ons aan de Cara-biertjes overgeven.

11:38 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-06-05

Tourdagboek - zaterdag 11 juni 2005

 
Met veel zin voor oriëntering rijden we ditmaal in rechte lijn naar Heule. Bij aankomst blijkt 'De Skjève Recht'n' een leuke keet waar een fijne sfeer hangt. Jonas van mede-ComingBands-groep Opposite heet ons hartelijk welkom - het blijkt dat het diezelfde avond ook z'n verjaardagsfeestje is en we voelen ons vereerd dat te mogen opluisteren. Technisch is alles tiptop in orde, de soundcheck loopt vlot en we verbazen ons over het ultra-mini-mengpaneel-met-uiterst-krachtig-vermogen.
Als avondmaal krijgen we heerlijke warme overkoeken met ham en kaas voorgeschoteld - we laten het ons goed smaken. Omdat het nog even wachten is op het nodige volk, doden we de tijd met een spelletje kicker. Op onverklaarbare wijze moeten Tremendous en Sadza het onderspit delven tegen The Seamstress en Sir Ambush (er zou kunnen gezegd worden dat de zon zat erg laag stond, en voor een erg storend tegenlicht zorgde, maar helaas was dat niet zo). Enkele pinten later is het dan tijd om kleurig uitgedost het podium te bestijgen.
Het optreden loopt op rolletjes, we zijn in goede doen, dragen een nummer op aan het feestvarken, en het publiek reageert welwillend. Achteraf blijken de mensen er echt van te hebben genoten, want we keren terug voor een toegift. Bovendien schiet de E.P.-verkoop pijlsnel de hemel in: de voorraad is al gauw uitgeput (nuja, we hadden er ook maar twee meer liggen), we moeten enkele mensen spijtig genoeg teleurstellen. Tijd voor de toepassing dus van een economische basiswet: als de vraag toeneemt, stijgen de prijzen !  
Samen met Jonas en z'n maten maken we er nog een wilde nacht van (voor zover een veeleer beperkt aantal pinten en frisdrankjes dat ons toelaten), en op een stemmig uur starten we de motoren en keren we huiswaarts terug.

11:13 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-06-05

Repetitiedagboek - donderdag 9 juni 2005

 
De dag waarop het noodlot toesloeg.
Alles begint nog rustig die avond. Met het oog op het optreden zaterdag spelen we gezapig (Sir Ambush: 'als makke lamzakken') onze vaste playlist door, waarin we evenwel met de toevoeging van 'Come On Woman' een nieuwigheidje verwerken. Alles loopt vlotjes en we forceren ons niet buitenmatig.
Maar dan: drama en tragedie ! We willen verder werken aan de proefopnames, en boef baf: de computer weigert op te starten. Herhaalde pogingen mislukken jammerlijk, re-animatietechnieken allerhande worden bovengehaald, maar het vermaledijde ding blijft wat is: stom en dood. Gejammer stijgt ten hemel op ...
... en op datzelfde moment: Sir Ambush's bas begint verraderlijk te kraken - knopjes weigeren dienst, en het diepe gebrom dat onze steun en toeverlaat is, valt geheel weg. Nader onderzoek wijst uit dat er een vervaarlijke barst op een delicate plaats is komen te zitten - spontaan valt ons de overeenkomst op met het splijten van de tempelvoorhang op Golgotha tweeduizend jaar tevoren.
Even zijn we uit het lood geslagen, zwaar geschokt door deze onverwachte gebeurtenissen. Al gauw - in een moment van transcendente verlichting - doorgronden we echter de diepere betekenis van deze mysterieuze voorvallen: we moeten doorgaan, vooral doorgaan ... & zo komt het dat even later de eerste tonen van 'Easy Way Out' alweer zegevieren in de wijdse ruimte.

10:06 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 7 juni 2005

 
Plichtsbewust spelen we 'Easy Way Out', 'Come On Woman' en 'Committed To The Cause' een aantal keren instrumentaal door - we denken graag te klinken als een gestroomlijnde bolide, als een wel geöliede machine. We brengen nog enkele verfijningen aan in de intro en in het tussenspel van 'Come On Woman', kwestie van de contrastwerking luid/stil & snel/traag optimaal tot z'n recht te laten komen.
Dan gaan we verder met de proefopnames. Stemmen en tweede-sax-partijen staan op het programma. Na een verhelderende babbel over de totstandkoming van diverse zang- en andere lijnen, vertrouwen we de zoetgevooisde melodieën toe aan de digitale raderen die alles nauwkeurig registreren. De testopnames leren dat er veel moois zit aan te komen, maar dat er ook nog ruimte voor verbetering (qua overtuiging, frasering, emotie en techniek).
Bij een pintje beluisteren we de werkzaamheden, en wel, we kunnen niet ontevreden zijn - integendeel: bij COW pinkt Sadza bij het aanhoren van zoveel melancholie bijna spontaan een traantje weg.

09:52 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-06-05

Repetitiedagboek - zaterdag 4 juni 2005

 
Gedisciplineerd als we zijn, spelen we aan het begin van de repetitie bij wijze van simulatie-oefening enkele keren de instrumentale versies van de op te nemen drievuldigheid door. We merken dat dit de strakheid en muzikaliteit van de nummers erg ten goede komt en zijn opgetogen met de zichtbare vorderingen.
Vervolgens gaan we over tot de beluistering van de gitaarpartijen die Sadza in tussentijd heeft ingespeeld op de proefopnames. Dat klinkt allemaal best fijn, maar in het kader van het 'duidelijke-opbouw-in-de-songs'-plan, worden de gitaren in 'Easy Way Out' wat zuiniger herverdeeld en we leggen ook de klankkleur van de verschillende gitaren wat verder uit elkaar.
Tijd om te werken aan de stemmen dan. Als altijd beginnen we met een theoretische reflectie die ons de nodige houvast bezorgt, om dan concreet verder te gaan met de backings op 'Committed To The Cause'. Enkele voorstellen worden beluisterd, de stemmen verdeeld en The Seamstress zingt feilloos zowel backings als koorstemmen in, die trefzeker 'blenden' met wat Sadza eerder al opnam. De backings aan het einde zorgen misschien nog voor enige twijfel, alternatieven worden in de komende dagen uitgedacht.
 
 

12:31 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 31 mei 2005

 
Vanavond beginnen we aan de proefopnames voor de nieuwe demo. Fluks spelen we de drie nummers door ter opwarming, sleutelen nog wat aan de exacte tempi,  concentreren ons intens, en even later (nuja) staan ze in een deftige, werkbare versie klikvast op band (bij wijze van spreken dan toch). Aldus is er zowaar nog de tijd om de saxpartijen op te nemen. The Seamstress blaast vlotjes weg. Met plezier beluisteren we de gelegde fundamenten.
P.S. Bij wijze van afwisseling drinken we 'n paar weken Cara-pils - best aardig, met iets nadrukkelijker hopsmaak dan bij de Kaisertjes.  

12:20 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 27 mei 2005

 
Belangrijke en spannende avond. Mimi komt langs om 'ns te luisteren naar onze muziek in het algemeen, en naar de nummers die we plannen op te nemen in het bijzonder. Integenstelling tot onze gebruikelijke, wat omfloerste manier van handelen, komt Mimi meteen 'to the point' en ze vliegt er meteen in. We stijgen mee op en spelen haar onze songs voor.
Een aandachtige beluistering levert een aantal interessante en concrete punten om aan te werken op: 1. de manier van zingen 'improven' (naar buiten, naar het publiek toe; met brede, geeuwende kaken; en vooral: vanuit de buik - die we gelukkiglijk allemaal hebben); 2. de opbouw van de nummers in de gaten houden (niet altijd alles ineens, afwisseling in de structuren brengen, etc.). Een aantal zaken klinken ons bekend in de oren en we nemen de opmerkingen graag mee naar de volgende repetities.
Tot slot bediscussiëren we wat de plannen zijn inzake mixen en eindconclusie is dat we met Mimi voor de persoonlijke aanpak gaan - dus buiten de weluitgeruste, maar tegelijk mogelijk te gebandwerkte studio-omgeving. Prijzen worden besproken en beklonken. We drinken een biertje en keren tevreden huiswaarts.

12:09 Gepost door The Fresh | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |