21-02-07

!!! JIPPIE JI-HA !!! THE FRESH OP DE NEW VIBES-CD !!! JIPPIE JI-HA !!!

 

New Vibes (bewerkt) - 2 januari 2007 (1)(klein)

Aanhoort het heugelijke nieuws, aanhoort het heugelijke nieuws: The Fresh doet mee aan het project New Vibes, dat nog onontdekte, maar beresterke Vlaamse groepen op de kaart wil zetten. Dit aan de hand van: een top-cd met twee nummers van elke band. Van The Fresh mag u twee van hun sterkste songs verwachten: het heftige 'This Is It' en het sfeervolle 'Start All Over Again'. Meer info op www.newvibes.tk (waar de cd reeds in voorverkoop te bestellen is).

11:32 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 6 februari 2007

 

De laatste bijeenkomst van ons frisse viertal de komende tijd - repetitie en optreden begin volgende maand uitgezonderd. De stemming is opperbest en we vliegen meteen in een flukse set met het oog op de New Vibes-persconferentie op 10 maart aanstaande. We verzinnen een ingenieus carousselconcept waarbij we de songs in vaste clusters indelen, waarbij we de mogelijkheid inbouwen om ze ad infinitum en aangepast aan de omstandigheden van het moment te herhalen. De theorie ziet er top uit, de praktijktest volgt.

Tevreden met de resultaten van een eerste run-through zien we af van een tweede keer alles doorspelen en gaan we - zoals immer - verder met de exploratie van onontgonnen muzikale horizonten. Ditmaal pakken we 'The Locomotion' 'voor echt' aan en we gaan op zoek naar een pakkend arrangement. We jammen lekker weg, The Seamstress zingt de longen uit het lijf, we lijken ergens te zullen gaan komen, maar dan blijkt dat het al 'n eind na tienen is. Conclusie: na ons winterslaapje zullen we locomotief terug op gang moeten trekken!

11:31 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - 31 januari 2007

 

De laatste repetitie voor Tremendous' vertrek richting Parijs, waar hij de lokale drummersgemeenschap gedurende drie maanden zal inwijden in enkele van de subtielere en gewiekstere ritmes van de Lage Landen, nadert met rasse schreden. Hoog tijd dus om de vertrouwde setlist nog een aantal keren door te spelen, kwestie van alles zo goed mogelijk in de vingers te hebben voor we in winterslaap gaan.

De oudere en nieuwere nummertjes gaan over het algemeen vlot, al moeten falende geheugens hier en daar een handje geholpen worden - de tien-track-proefopnames-cd zal de komende tijd ook voor onszelf een bijzonder handig instrument worden, zo kunnen we nu reeds vaststellen. Afgezien van het muzikale moet uiteraard eveneens de administratie gereorganiseerd worden: taken worden herverdeeld, de nodige informatie en werkmateriaal uitgewisseld.

Mijmerend over verleden en toekomst drinken we een pintje tussendoor, grappend en grollend genieten we van elkaars gezelschap en we weten: we zullen dit en de muziek een tijdje moeten missen.

11:14 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

24-01-07

Repetitiedagboek - dinsdag 23 januari 2007

 

Kort herhalen we 'Love Of The Land' en op wat mankementjes hier en daar na - een zaak van veel spelen en oefenen - zijn we tevreden. 'Come Together', wat we de vorige repetitie eventjes doorspeelden, laten we voor wat het was: een leuk terzijdetje.

Terug op zoek in de oude doos duikelen we 'Football And Beer' op. Na enkele vroegere, embryonale versies niet zonder een glimlach op de lippen te hebben beluisterd, wagen we een nieuwe poging. Al snel beseffen we echter: dit wordt niets. Fijn nummer om even op loos te gaan, maar ook niets meer dan dat. Volgende kandidaat is 'Travelin' Man'. Klinkt veelbelovend, maar de juiste riffs en akkoorden terugvinden is andere koek. Op tentatieve wijze spelen we de song tenslotte enkele keren door met zang door TS en hier zit misschien wel iets in.

Eindigen doen we vandaag met een cover die in het papieren archief zat, maar nooit eerder werd aangevat: 'The Locomotion'. Op zoek naar de ideale toonaard voor TS doen we wat we kunnen en besluiten er de volgende keer mee verder te gaan. Fijn nieuwtje ook: exclusief optreden op de voorstelling van de New Vibes-cd op 10 maart aanstaande.

20:52 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 19 januari 2007

 

'Love Of The Land' klinkt ook op het eind van deze week gelukkiglijk nog goed in de oren. En na wat uitproberen siert een flegmatieke gitaarsolo het tussenspel na het eerste refrein. In het slotmoment doen we pogingen om een langzaam wegdeemsterende echo te benaderen. Verder valt 'Get Back' vanavond in de plooi: geen idee waarom, maar vanavond begint het nummer ook in onze handen lekker te rocken en te grooven. Dit is meer dan stevige country met een ruig randje.  

Tijdens één van de vele bierpauzes bediscussiëren we opnieuw het opstuurplan-richting-deskundigen van onze 10-nummer-cd nog eens en vanavond komen we tot de slotsom: dit project heeft welzeker zin, met name indien gekoppeld aan een nieuwe demo-opstuur-actie. Zo gezegd, zo gedaan.

20:42 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 16 januari 2007

 

We beluisteren de opname van 'Love Of The Land' en stellen we vast: dit lijkt nergens naar. Terug naar af. In plaats van voor een funky en hoekige invalshoek, kiezen we nu voor sfeervolle rust en stemondersteunend samenspel. Dit lijkt beter te werken: de trage akkoordaanslagen in de beginsrofe harmoniëren mooi met de vocalen en de invallende ritmesectie geeft het nummer op een onverwachte, maar passende manier de nodige body. De overgang naar het refrein spelen we ingehouden en het iets steviger refrein klinkt op magische wijze tegelijk koek en gepassioneerd. Een nieuwe opname leert dat dit de juiste weg is.

'Get Back' blijft anders dan LOTL ook nu sukkelen van begin tot eind. Hier en daar stellen we misschien lichte vooruitgang vast (of is het gewoon auditief bedrog), maar het blijft trekken en sleuren zonder goed te weten hoe of wat te beginnen. Maar opgeven doen we niet. Doorgaan zullen we.

Tijdens één van de vele bierpauzes bediscussiëren we het opstuurplan-richting-deskundigen van onze 10-nummer-cd nog eens en vanavond komen we tot de slotsom: dit project heeft in het licht van de opnames bij Erik geen zin meer. Jammer maar helaas.

20:29 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 12 januari 2007

 

Eerste samenkomst sinds de succesvolle opnames in de kerstvakantie en die zijn meteen ook gespreksonderwerp numero uno. We zijn benieuwd naar het eindresultaat, hebben alle vertrouwen in Erik Van Biesen, maar weten tegelijk dat we nog even geduld zullen moeten oefenen. Ach, uitgesteld plezier is des te fijner.

Op muzikaal vlak besluit we onze playlist de komende weken te laten voor wat ze is, kwestie van te kunnen focussen op de exploratie van nieuwe en onontdekte klankmatige horizonten. Aangezien geen van onze songschrijvers meteen een nummertje klaar heeft, besluiten we om dan maar 'a trip down memory lane' te nemen. Op zoek naar een vergeten juweeltje stoten we op het opnametoestel op de ruwe diamant 'Love Of The Land'. Sterk van melodie, maar met een rammelend arrangement. Via een jamsessie proberen we de song een tweede, en geslaagder leven, te bezorgen. Het resultaat nemen we op, volgende week volgt een kritische analyse.

'Get Back' is de 'golden oldie' van de avond en al snel blijkt dat die Beatles ook zonder studiotrucjes een keigoeie band waren. We struikelen vaak en overtuigend. Het is moeilijk om er tegelijk vaart en kracht in te krijgen. We geven niet op, maar vorderen tegelijk weinig. We zien wel.

20:17 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-01-07

Opnamedagboek - woensdag 3 januari 2007

 

Vroeg uit de veren vandaag. Verzameld aan het repetitiehok om min of meer klokslag negen uur pakken we de instrumenten nauwgezet in. De studio in de Spitaalpoortstraat blijkt klein en ietwat rommelig, maar tegelijk erg knus. We voelen ons meteen op ons gemak. Daarbij helpen zeker ook de innemende persoonlijkheden van studioman Erik en zijn even later opduikende helpende hand Jouri (gitarist bij Super Sans Plomb).

Erik en Jouri nemen ruim de tijd om de instrumenten, met name de drums, op te stellen en van de nodige microfoons te voorzien. Het secuur uittesten van de geplaatste micro's vraagt eveneens behoorlijk wat tijd. Tegen een uur of twee is alles dan klaar voor een eerste proefopname. Blij aan de slag te kunnen, spelen we 'Start All Over Again' enkele keren door. Erik geeft aanwijzingen, maant ons aan te blijven letten op het samenspel en brengt samen met Jouri de laatste klankmatige wijzigingen in de instellingen aan. Dan, rond een uur of drie, is het volgens de studioploeg het ideale moment voor de lunchpauze. Enigszins bezorgd om het tijdsmanagement haasten we ons een broodje met soep te gaan eten in een verzorgde zaak om de hoek.

Om half vier zitten we opnieuw in de studio. In enkele takes hebben we een bruikkare versie van 'SAOA' - althans van drum en bas (geleid door de gidszang in de hoofdtelefoons). Sadza speelt er in een paar pogingen de gitaar bij, plus - profiterend van het feit dat Sir Ambush en TS even om een broodnodige bak bier zijn - een melodieus overdubje op de refreinen. Bas en drums van 'This Is It' staan op band nog voor we goed en wel begonnen zijn (magistrale ingreep van Erik om een als proef bedoelde, maar intens gespeelde opname als definitieve versie voor te stellen). Ook de gitaren gaan vlot en dan is het tijd voor de zang. Een verkouden Sadza vreest voor een débâcle, maar de leadzang van de beide nummers vraagt slecht een tweetal takes. Ook SA en TS zingen professioneel hun partijen in, TS verricht vervolgens wonderen met de tamboerijn, en op een dikke drie uur zijn de twee nummers goed en wel ingeblikt. We beseffen: de grondige technische voorbereidingen getroffen door Erik en Jouri liggen aan de grondslag van dit succesje.

Na nog even luisteren en napraten - en achteraf een frietje, keren we moe maar welgemutst huiswaarts. Bij het slapengaan kijken we nog even in ons hart en we besluiten: dit was zonder meer een fijne en vruchtbare dag.

20:54 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 2 januari 2007

 

New Vibes (onbewerkt) - 2 januari 2007 (1)(geknipt)

Vandaag in principe de laatste repeteermogelijkheid vóór de opnames van morgen. Een treinvertraging (maar we troosten onszelf: 98,5 % van de treinen rijdt naar eigen zeggen van de NMBS wél op tijd) gooit roet in het eten en tegen de tijd dat iedereen present is, achten we het raadzaam om meteen - zonder verder inoefenen, vetrouwend op ervaring en talent - over te gaan tot het tweede agendapunt van de avond: de fotoshoot met de mensen van New Vibes in het jeugdhuis van Sint-Denijs.

Daar aangekomen zien we dat het lokale gemeentebestuur een degelijk jeugdbeleid echt belangrijk lijkt te vinden. In elk geval - wat de motivatie ook was - is er behoorlijk wat geld tegenaan geschoten. Binnen blijkt echter al snel dat veel ruime geldelijke middelen niet gelijk hoeven te staan met gezelligheid en sfeer. De mensen zijn echter vriendelijk en bieden ons een sympathiek glaasje schuimwijn aan ('t is tenslotte tweede nieuwjaarsdag - beste wensen !).

We ontmoeten een paar muzikale bekenden, slaan hier en daar een praatje en The Seamstress ontvangt een misschien niet geheel onbaatzuchtig compliment over haar felgekleurde bloemenjurk. Tremendous wijst ons Erik Van Biesen in wiens studio we de volgende dag zullen opnemen.

De fotosessie zelf - met achter de camera een ex-collega van TS ('jaja meneer, de wereld is toch klein, hé !) verloopt geïnspireerd. We benutten de mogelijkheden van het interieur ten volle en exploreren diverse sporen inzake belichting. Uiteindelijk komen we tot een warm en gloedvol beeld, dat misschien enig mysterie zou kunnen uitstralen (oordeelt u vooral zelf). Na afloop volgt nog een kort interview met het oog op het cd-boekje en we tonen ons helemaal zoals we zijn: spitsvondig en vol humor. Boegbeeld-Bekende Mens Dirk Stoops is helaas niet komen opdagen, bijgevolg dienen we het zonder diens goede raad te stellen. In zak en as rijden we huiswaarts.

 
 

20:17 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-12-06

Repetitiedagboek - vrijdag 22 december 2006

 

Spectaculaire ontwikkeling op het opnamefront: we zijn geselecteerd voor het project ‘New Vibes’ – ondernemende jongelui die met de steun van Gorki (of toch de bassist ervan) en Studio Brussel (of toch een presentator daarvan) een cd zullen uitbrengen van beloftevolle Vlaamse artiesten. Per groep komen er twee nummers op het plaatje te staan, op te nemen in de eerste week van het nieuwe jaar.

Deze stroomversnelling doorbreekt ons goed gestructureerde schema, maar flexibel als we zijn passen we ons aan de nieuw ontstane situatie aan. We besluiten dat de tot nog toe tien proefopgenomen nummer kwalitatief OK zijn – na beluistering van de door Sadza in elkaar geknutselde compilatie – en gaan over tot de keuze van de twee begin januari op te nemen songs. Na veel vieren en vijven, stemmen en beargumenteren, bezinnen en bidden, komen uit op ‘Start All Over Again’ en ‘This Is It’. We spelen de beide liederen nog even door, vergewissen ons van de juistheid van onze keuze, maken de nodige praktische afspraken en wensen elkaar fijne eindejaarsfeesten toe.

22:37 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 15 december 2006

 

De muze laat ons ook vanavond niet in de steek en zonder veel dralen zetten we via onze trouwe Tascam ‘This Is It’, ‘Easy Way Out’, ‘Every Woman’s Man’ en ‘In The Bag’ om in de nodige nullen en eentjes. Ook van ‘Sweet Marie’ maken we een deugdelijk klinkende opname.

We beluisteren in de pauze een selectie van het geleverde werk opnieuw en we stellen vast dat we nu van elk van de tien op te nemen nummers over een behoorlijk tot goed klinkende opname beschikken. Tremendous noteert plichtsgetrouw de nodige dienstmededelingen per nummer op aan de muur bevestigde A3’s. En hoewel foutjes en onachtzaamheden bij wijlen een nummertje soms nog ietwat ontsieren, hebben we er goede hoop in dat bijkomende opname en/of handig editwerk tot een nagenoeg perfect resultaat zullen leiden.

22:30 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 12 december 2006

 

Na de verdienstelijke pogingen van vorige week is het vandaag tijd voor het serieuze werk. Tijdens de inspeelnummertjes blijkt al dat we er zin in hebben, ‘committed to the cause’ als het ware.

Achtereenvolgens blikken we telkens een tweetal bruikbare versies van ‘Life Ain’t That Precious’ – waarbij we via het nodige knip-en-plakwerk één tegelijk funky en gedreven masterversie zullen bereiken, ‘Come On Woman’ - met de best gespeelde finale ooit volgens TS - en ‘Caught By The Snow’ – lekker snedig en losjes - op. Een ingetogen en sfeervol  ‘Happiness Equals Frailty’ mag er ook zijn. We danken de gulle goden voor de inspiratie en stellen vreugdevol vast dat alles naar wens verloopt.

22:19 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-12-06

Repetitiedagboek - donderdag 7 december 2006

 

Met nieuwe Cara-pilsjes in de hand zetten we er een vaart achter. We warmen stevig op met wat covertjes, kwestie van lekker ontspannen de gewrichten te kunnen losgooien en pardoes geen briljante versies van op te nemen nummers te missen. ‘Hangin’ On The Telephone’ loopt voor één keer gesmeerd en ‘I Feel Good’ en ‘Fire’ rommelen lekker weg. Tijd voor het echte werk dan.

‘This Is It’ lopen we een keer of drie door, maar de spanning van de opnames weegt te zwaar door, we blijven domme foutjes spelen, boeten in aan intensiteit en verliezen onze drive. Na enkele pogingen stoppen we er wijselijk mee en gaan we over naar een volgende song. ‘Easy Way Out’ nemen we twee keer behoorlijk op, maar de backings klinken te zwaar. Hier besteden we een volgende maal extra aandacht aan. ‘Every Woman’s Man’ lukt aardig, na beluistering blijven we ook redelijk content, hoewel TS opmerkt dat het zeker niet de beste rendities ooit waren.

De technische beperkingen van onze 8-track gooien vervolgens roet in het eten waardoor we deze repetitie geen verdere terreinwinst boeken. Tot slot evalueren we het vooropgestelde tijdspad nog ’n keer, wegen resultaatsgericht werken en plezier maken (lees: biertjes drinken) zorgvuldig af, en we realiseren ons dat we geen tijd te verliezen hebben.

11:45 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Songtekst van het moment - Sweet Marie

 

Sweet Marie – a country girl

Little Marie – her daddy’s pearl

How was she to know

What fate had in store ?

Heavenly glory

She couldn’t have cared less

 

Poor Marie – didn’t have much choice

Promises were made – she’d be one of the boys

But who’s to tell

The price of losing a son ?

Celestial queen – hah !

 

Oh dear mother – stop your crying and let’s hold each other

Oh dear mother – dry the tears, I love you like no other

Stop your crying and let’s hold each other

 

Sweet Marie

Papada papada pa padata …

11:29 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - woensdag 6 december 2006

 

Sinterklaas is ook in het repetitiehok langs geweest ! (puur toeval eigenlijk: niemand had ’n brief geschreven, maar Sir Ambush was vorige week – zo zat als een kanon – één van z’n schoenen vergeten met daarin ’n halve pint bier – dit in de context van het willen aantonen van de koelende/isolerende werking van een half uur in de gematigde vrieskou geplaatst schoeisel bij gebrek aan frigo-installatie – vandaar). We zijn dolblij wanneer we een 8-pack Jupiler ontdekken – helaas geplaatst nabij de chauffage (bij gebrek aan schouw). We zeggen dankuwel aan Sint-Nicolaas en zijn piet en gaan over tot de dagorde.

Eerste punt is het bijstellen van ons nieuwe actieplan op voorstel van een ontnuchterde SA. We geven onszelf wat meer tijd voor het inwinnen van feedback, maar het opnameschema blijft gehandhaafd. Mochten de resultaten van de rondvraag achteraf danig afwijken van de zelf gemaakte keuzes, dan blijven bijkomende opnames een mogelijkheid. Zo gezegd zo gedaan.

We spelen eerst de tien geselecteerde nummers ‘ns door en beginnen dan met enkele ‘takes’ ‘voor echt’. ‘Sweet Marie’ nemen we drie keer op en de laatste versie klinkt al niet onaardig. Het eindrefrein kan nog mooier: wat lichter op de hand - het beeld van dartelende elfjes in de ochtenddauw geeft ons muzikale ideaal goed weer. ‘Start All Over Again’ staat er in één keer op en na beluistering zijn we erg tevreden over de opname die bijzonder dynamisch en doorleefd klinkt, een enkele onorthodoxe noot in de samenzang daargelaten. ‘In The Bag’ proberen we een aantal malen, zonder bevredigend resultaat evenwel.  

11:21 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-12-06

Repetitiedagboek - vrijdag 1 december 2006

 

We beginnen met het spelen van een aantal oudere – en ook nieuwere – nummertjes; bij ‘This Is It’ veranderen we nog ’n detail in de baspartituur in het middenrefrein en we smaken de subtielere drumaccenten in de strofes wel. Bij ‘In The Bag’ doubleren we de eindrif met bas en de drum speelt een meer ondersteunend ritme: we rocken de pannen van het dak (figuurlijk uiteraard, anders zou het wel heel vervelend zijn).

Vandaag maken we ruim tijd voor het bespreken van enkele hangende kwesties. De geplande uitbreiding van ons opnameplan (via 5/6 in plaats van 4 sporen), kent immers een financieel staartje in de zin dat we door die keuze ons genoodzaakt zien tot de aankoop van minstens één extra microfoon. Dankzij onze cursus geluids- en opnametechieken eerder dit jaar kunnen we hier gelukkig met kennis van zaken over discussiëren. Afhankelijk van prijzen en budgetten gaan we voor een C1000/C3000 en/of een D112. Sadza zoekt de financiën uit.

De keuze van nummers voor de demo is het volgende gespreksonderwerpen. We maken talrijke lijstjes en bespreken vele opties, argumenten worden aangedragen en soms ook weer begraven, woorden worden uitgewisseld, overdacht, bedacht, doordacht. Slotsom is dat we op de twee aanstaande repetities 10 liedjes zullen opnemen via ‘parallel miking’, die branden op CD en vervolgens opsturen naar een select team van deskundigen. Aan de hand van hun beoordelingen zullen we eind december de definitieve keuze maken. Schor van het vele debatteren is het dan tijd voor het nuttige van enige biertjes in ons vertrouwde ‘Volkshuis’.

10:55 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - vrijdag 24 november 2006

 

Hoera hoera ! Voor het eerst in maanden heeft TS haar sax meegebracht en het is een gelukkig weerzien. Na een korte jamsessie kunnen we onze nieuwsgierigheid niet langer bedwingen en we zetten welgeluimd ‘Happiness Equals Frailty’ in. TS heeft mp3-gewijs reeds geoefend op een repetitie-opname en het resultaat mag er zijn. Na enkele keren doorspelen klinkt de solo loepzuiver en – eerlijk waar – ronduit ontroerend. Terwijl we nu toch bezig zijn, bekijken we het slot nog even wat nader en we zorgen ervoor dat stemmen en instrumenten mooi op elkaar afgestemd geraken. Een korte opname leert dat we op de goede weg zijn.

Bij ‘This Is It’ beluisteren we onze vondsten van gisteren nog ‘ns en voorlopig blijven we erbij. ‘In The Bag’ gieten we – ook al mp3-gewijs voorbereid – in een vaste vorm door de  toevoeging van een korte solo – de eerste in maanden, merkt Sadza opgelucht op – en een laatste megarefrein met zwaar rockende gitaarrif. Nog wat oefenen, maar structureel zit alles snor (en een beetje structuur is belangrijk in het leven).

We maken het vanavond niet te laat, want Tremendous heeft ons bij zich thuis uitgenodigd (soms moet je ‘ns een risicootje durven nemen) voor het drinken van een glas (of misschien wel twee glazen). We spoeden ons dus richting Sleepstraat en geven ons over aan het ophalen van fijne herinneringen aan de laatste jaren, met als soundtrack vrolijke opnames van lange jaren geleden.

10:32 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - donderdag 23 november 2006

 

Na Tremendous’ terugkeer uit het verre en stormachtige Kreta, waar onze drummer ingewijd werd in antieke Minoïsche rituelen en technieken om bomen – de longen ons aller aarde - beter te leren begrijpen (bleek dat ze in naam van de wereldwijde natie van bossen en wouden een zitje claimen in de V.N. – hier ligt een mogeljkheid voor Kofi Annan om in schoonheid afscheid te nemen), zetten we heden avond de werkzaamheden voort.

We spelen ‘This Is It’ zo retestrak als doebaar en we stellen vast dat het middenrefrein en slot nog net dat ietsje beter kunnen. In het refrein gaan we voor ‘less is more’ (bas dan toch) en dat blijkt deze keer een goede keuze. De eindstrofe bouwen we via het nodige schrapwerk  zo om dat de ‘drive’ er tot de laatste noot in blijft en ook hierover kunnen we tevreden zijn. ‘Happiness Equals Frailty’ en ‘In The Bag’ spelen we gewoon even door zonder meer.

Tijdens de pauze evalueren we de demo-vorderingen tot dusver en we bekijken hoe het met het werven van optredens zit. Dit laatste punt baart ons niet geringe zorgen en we besluiten tot een nieuw actieplan: vanaf onderhouden we actief de contacten met de organisatoren van de plaatsen waar we reeds speelden. TS zorgt voor de adressen, SA verzorgt de communicatie per mail en telefoon, Sadza zorgt ervoor dat de website steeds up-to-date blijft (vandaar het inhaalmanoeuver van deze laatste weken!). Onze opnametechniek stellen we eveneens bij: we gaan voor zowel overheadmicrofoons als micro’s bij de afzonderlijke instrumenten. De zang dubbelen we er achteraf bij. Nieuwe plannen: we smijten ons volledig. 

10:07 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

04-12-06

Repetitiedagboek - woensdag 8 november 2006

 

Na het voorlopig onder controle brengen van ‘Sam-de-Kleine-Huiszwam’, die een vervaarlijke alliantie was aangegaan met Patrek-het-Gaslek, is The Seamstress er vanavond gezond en wel terug bij. Vol trots stellen we onze nieuwste spruit – ‘In The Bag’ – voor en TS is er meteen voorgewonnen. Gezwind zingt ze een scherpe tweede stem op het refrein, we stemmen bas- en gitaarrifjes nog wat beter op elkaar af, en voor het moment is het nummer daarmee af. De structuur werken we later uit onder het motto ‘tijd komt, raad komt’. Verder spelen we nummertjes en schaven nog wat 'This Is It'. We drinken plichtsgetrouw onze biertjes, palaveren over koetjes en kalfjes en keren tevree huiswaarts na een mooie avond.

13:50 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 7 november 2006

 

Op het programma staan net zoals de afgelopen weken verder werken aan ons nieuwe demo-project ‘This Is It’ en ‘Happiness Equals Frailty’, naast het met het oog op eventuele aanstaande optredens in de vingers houden van ouder werk. Omdat The Seamstress er vandaag echter niet bij is – na afloop zal blijken dat onze zangeres een heroïsch gevecht diende te leveren met een verschrikkelijk prehistorisch creatuur dat misleidend de lieflijke naam ‘Sam-de-Kleine Huiszwam’ draagt – is er ook ruimte voor nieuwe dingen.

En toevallig heeft Sadza net vandaag een nieuwe songschets meegebacht met als titel ‘In The Bag’. De tekst – ‘She’s got me in the bag / I don’t mind a bit / That’s alright’ – weerspiegelt ons actuele verlangen naar eenvoud en ook de muziek is rechtoe-rechtaan. We kiezen resoluut voor een stevige hardrockgerichte aanpak, die instant werkt. Tremendous hanteert donderende mokerslagen als opener, terwijl Sir Ambush en Sadza de zang met driest riffen afwisselen. Via een dreigend brugje komen uit bij een strak wegswingend refrein, waar we de ingehouden energie uit de strofes tot uitbarsting laten komen. De tijd gaat vlug deze avond en – voor de roep naar het warme bed te luid wordt - slagen we er nog net in onze nieuwe vondsten aan onze 8-track toe te vertrouwen.   

13:36 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - donderdag 26 oktober 2006

 

Nadat een virulent virus achtereenvolgens Sadza, Sir Ambush en Tremendous velde – wat eens te meer de vraag doet rijzen (of zelfs beantwoordt): wie is er nu het sterke geslacht – zijn we vanavond opnieuw gevieren samengekomen voor een muzikaal festijn, dat ook de kunstminnende Apollo – als ie ooit had bestaan – op prijs had weten te stellen. Covergewijs tijd voor een nieuw experiment dat alreeds via mail was besproken, ‘Sad Planet’ van de Evil Superstars. Tekst en akkoordenschema zijn voorhanden, we kunnen meteen aan de slag. We zijn zelf verrast dat alles al na een paar keer doorspelen op zijn plaats valt: het mag ook ‘ns gemakkelijk gaan. Helaas zal dit gemak meteen ook de ondergang van het nummer blijken te zijn: niemand zal de komende weken het nummer nog oprakelen, wegens te weinig uitdagend. Het is ook nooit goed!

Na ‘This Is It’ even te hebben doorgespeeld en via de standaardprocedure even te hebben opgenomen, vraagt Sadza zich luidop af of het niet de moete waard zou zijn om een oude bekende opnieuw op te duikelen, zijnd ‘Happiness Equals Frailty’. We spelen het nummer voor het eerst in lange tijd nog ‘ns door en besluiten om het om te bouwen tot een gevoelig duet: Sadza en The Seamstress wisselen af op de strofes, terwijl het refrein een zoet festijn van harmonische samenzang wordt. De structuur werken we ook verder uit en voor de solo overwegen we om eveneens voor het eerst sinds lang de soxofoon nog ‘ns boven te halen.  

13:15 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - woensdag 11 oktober 2006

 

Vanavond staat operatie rescue ‘Bring It On’ centraal. Eerst proberen we de dynamiek van het nummer beter uit te werken door de contrasten tussen de verschillende delen volume- en arangementsgewijs te vergroten. Levert niets op. Vervolgens richten we onze aandacht op het refrein dat we via een transpositie harmoniegewijs beter uit de verf willen laten komen. Levert niets op. De wanhoop nabij besluiten we het er dan maar op te houden dat het nu eenmaal één van die songs is die live ieders heupen in beweging zetten, maar in de studio een zweem vans steriliteit over zich krijgen.

Andere demo-kanshebber ‘This Is It’ puren we nog wat verder uit door wat meer variatie te brengen in de verschillende refreintjes. We proberen diverse mogelijkheden uit, maar komen alsnog niet tot een geheel bevredigend resultaat. Tot besluit van de muzikaal ietwat frustrerende avond leven we ons uit op enkele van onze nieuwere rockers. Met een biertje in de hand schuiven we alle zorgen aan de kant.

12:21 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 10 oktober 2006

 

George Harrisons ‘Got My Mind Set On You’ coveren is makkelijker gezegd dan gedaan. We aanhoren de track aandachtig, bestuderen de partituur, maar geraken niet veel verder dan een lauwe schaduw van het poti-vrolijke wijsje. Een radicaal omgooien van het arrangement met mineur-akkoorden en een meer lopend ritme klinkt al iets hoopvoller, maar uiteindelijk verliezen we de goesting om er echt iets van te maken en – geheel tegen onze gezamenlijke ingesteldheden in – besluiten we het dan maar op te geven. Ook van ‘Roxanne’ wordt gaandeweg duidelijk dat het de set nooit zal halen en gedoemd is een repetitienummertje te blijven.

Opnamegewijs is vandaag ‘Bring It On’ aan de beurt. We gooien eerst de vingers los in enkele gouwe ouwetjes en wijden ons dan aan het bekomen van een behoorlijke opname, kwestie van de kwaliteiten van het nummer op een kundige manier te kunnen inschatten. Veel proberen later blijkt het bekomen van een dergelijke geluidsopname minder evident dan eerst leek. Langzaam daagt het ons dat niet zozeerde opname, maar het liedje zelf weleens het probleem zou kunnen zijn. Wordt vervolgd.

12:09 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - dinsdag 3 oktober 2006

 

Altijd op zoek naar nieuwe covers stelt The Seamstress vandaag ‘Got My Mind Set On You’ voor. We kennen het nummers alvast allemaal – eerste vereiste: we spelen enkel geheide hits – en zien een poging wel zitten. Volgende week vervolgd met geluidsopname en partituren in de hand. Ook ons grote songbook brengt inspiratie. We wagen ons aan ‘Roxanne’ , wat een fijn nummer om spelen blijkt, onze formatie op het lijf geschreven (in theorie dan toch: onze bewondering voor de jongens van The Police zal in de volgende weken alleen maar toenemen).

Project ‘Terug naar de basis’ wordt ook deze weekverdergezet. Na het uitwerken van enkele hooks en moeilijke momenten in ‘This Is It’, nemen we het lied verschillende keren op, sleutelen na beluisterig nog wat aan het slot en arrangement, en gaan tenslotte voor een vormsgewijs voorlopig-definitieve versie. Met het oog op een tweede demo-nummer herhalen we alvast ‘Bring It On’, live steevast een publieksfavoriet en een lekker ruige rocker. Afsluiten doen we met enkele recentere nummertjes die ons uit de vingers dreigen te glippen.

11:58 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

30-11-06

 Repetitiedagboek - vrijdag 29 september 2006

 

Deze week liep er via agent Peter een mailtje binnen met de vraag of we een akoustisch zondagnamiddagoptreden in Cadzand - voor de mensen bij we eerder deze zomer te gast waren voor het Stormfestival - zien zitten. We bekijken even of dit haalbaar is en besluiten de uitdaging aan te gaan: een set van onze zachtere nummers op ingetogen wijze aan een publiek voorstellen, lijkt ons wel wat.

Over dan tot de orde van de dag. We brengen alles in gereedheid voor een eerste 'parallel miking'-opname en stellen gaandeweg vast dat we nog één micro te kort komen. Gelukkiglijk meldt Tremendous dat de kas nog net de kost van de aankoop van één extra micro kan dragen (oefie !). De eerste effectieve opnames tonen aan wat theoretisch reeds vaststond: dit is dé weg om een swingend geluid te krijgen die one potente songs tot hun recht laten komen.

Na het doorploegen van enkele oudere nummertjes, kwestie van het vingergeheugen op peil te houden, bespreken we welke liedjes in aanmerkingen zouden komen voor een nieuwe 'parallel miking'-demo. Debutant 'This Is It' maakt een goeie kans, ook 'Start All Over Again' en 'Bring It On' worden onder voorbehoud genoemd. We zijn graag streng voor onszelf, want we weten: hier worden we sterk van !

11:19 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - woensdag 27 september 2006

 

De eerste keer in een welriekend repetitiekot. Het voelt aan als thuiskomen. Allemaal moeten we wennen aan de nieuwigheid en de propreteit. We genieten met volle teugen.

Ook op muzikaal vlak biedt deze kleine omwenteling kansen: we kunnen nu eindelijk aan de slag met het 'back tot basics'-project. Al snel zijn we verwikkeld in een boeiende discussie over het plaatsen van de opname-micro's en het positioneren van de muzikanten en versterkers. We besluiten te gaan voor een (voor ons) geheel nieuwe en revolutionaire opnametechniek die we 'parallel miking' dopen. Ingaan op de bijzonderheden zou ons hier te ver leiden, maar het resultaat belooft niets minder dan fenomenaal te zijn. 

De rest van de tijd spelen we onze nummertjes door en besteden we aan het optimaliseren van de structuur van 'This Is It'. Ook de eeuwige zoektocht naar nieuwe covers gaat door. Vandaag oppert The Seamstress 'Got My Mind Set On You' van George Harrison, wat ieders goedkeuring wegdraagt. Wat we er precies mee willen, is echter niet meteen duidelijk. Zien we volgende keer wel. 

11:01 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - zaterdag 23 september 2006

 

De grote dag. Wanneerde zon vanavond ondergaat, zo hopen wij, zal voor het eerst in lange tijd - sommigen zeggen sinds de dag dat paus Sylvester in Rome de keizerskroon op het hoofd van de weledele Karolinger plaatste - de lieflijke geur van dauw en lentebloesem uit ons hok opstijgen en zal de verderfelijke stank van ongewassen schimmels en grootsprakerige zwammen voorgoed verdwenen zijn.

Met ons drieën - Sir Ambush werd helaas opgeroepen voor een missie die ons niettemin allen aanbelangt: het verhinderen van de invasie van de wreedaardige Cromagnons, die met hun ruimteschepen tot op nauwelijks drie lichtjaren van planeet aarde genaderd waren (zo berichtte een vertrouwelijk CIA-rapport) - gaan we gezwind aan de slag. We pakken de zaken drastisch aan en demonteren het volledige lokaal, om vervolgens alles afgewassen en stofvrij op een ordentelijke manier binnen te plaatsen. Tonnen onbruibaar materiaal verdwijnen hierbij richting containerpark.

Hoogtepunt van de namiddag is de aankoop van een nieuw tapijt ter vervanging van de weggerotte lap stof die er voorheen lag. Bij Carpetland vinden we hoogwaardige kwaliteit voor een prikje en een later ligt de beizige herfstmat te blinken in ons herboren repetitiekot. Voldaan doen we die avond de deur in het slot en we trakteren onszelf op een heerlijke Turkse maaltijd in de immer gezellige Sleepstraat.

10:45 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Repetitiedagboek - woensdag 20 september 2006

 

Terwijl we de komst van The Seamstress afwachten, beginnen we alvast met het herbeluisteren van 'This Is It'. De vorige week in de gauwte opgenomen versie klinkt niet onleuk, maar ook al te voorzichtig, ja, timide. Dit kan niet de bedoeling zijn, uitgangspunt was immers een opgewekt feel-good-nummertje. Sir Ambush suggereert een meer vuige rock 'n rol-aanpak, Tremendous en Sadza snappen meteen waar het om gaat, de beat breekt los de bas grolt en de gitaar rammelt. Na het moeizaam zoeken de repetitie voordien, vinden we nu instant de juiste groove. Samen met The Seamstress dan schaven we de stemmen nog wat bij en we bereiken een mooi voorlopig resultaat, dat op structureel vlak evenwel nog wel wat te wensen overlaat.

Enkele songs doorspelen doen we ook ditmaal, net zoals het drinken van een beperkt aantal biertjes (toch in verhouding tot de wereldproductie op één gemiddeld achturige werkdag tijd). Verder treffen we de laatste afspraken voor een project dat al enige weken in voorbereiding is: de-vaak-ten-berde-gebrachte-maar-tot-nog-toe-nooit-uitgevoerde-wegens-niet-altijd-even-groot-enthousiasme-maar-nu-onverkomelijk-geworden-wegens-dreigende-gezondheidsrisico's opkuisdag van het repetitiekot aanstaande zaterdag (hoezee !).

10:08 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-11-06

Repetitiedagboek - dinsdag 12 september 2006

 

Alweer even geleden dat we nog 'ns gewoon repeteerden, 'n herhaling van onze nummers dringt zich bijgevolg. We spelen de playlist door en enkele songs die nog in de afwerkingsfase zitten, 'Sweet Marie' en 'Life' met name. Het vingergeheugen laat ons niet in de steek en we swingen 'n aardig eind weg.

Tijd voor nieuw werk dan: 'This Is It' is de titel van de liedjesschets die Sadza vandaag aanbrengt en die valt wonderwel meteen in de smaak van de verzamelde bandleden. De eerste pogingen tot 'n arrangement gaan in de richting van intelligente poprock, maar volgende week zal bij 'n herbeluistering blijken dat dit genre eenvoudigweg te hoog gegrepen is wegens te subtiel voor 't stel vuige rockers dat we zijn.

De pauze herscheppen we deze repetitie tot 'n groot brainstormmoment. Na afloop van de succesvolle zomertournée hebben we nood aan 'n nieuwe overkoepelende gedachte 'that ties it all together', zoals onze angelsaksische buren 't zo mooi kunnen verwoorden. Briljante ingeving van 't moment luidt: 'back to basics' - de volgende demo zal lekker ruw gaan klinken, primitief opgenomen en alles 'live' gespeeld, niets overdubs of andere fancy toestanden meer !

19:02 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

Tourdagboek - vrijdag 1 september 2006

 

Op deze mooie zomeravond rijden we onder 'n heldere opkomende sterrenhemel welgemutst richting Oudenaarde. Onderweg smaken we 't genot even te gast te zijn op 't verjaardagspartijtje van TS' opa. We nuttigen 'n drankje en vullen onze hongerige magen alvast met 'n knabbeltje.

'n Klein halfuur en enig zoekwerk later bevinden we ons in JH Canavia, 'n aardig jeugdhuis voorzien van behoorlijk wat faciliteiten, zoals daar zijn een binnenkoer met talrijke terrastafeltjes desgewenst met bijhorende blonde biertjes. In afwachting van 't optreden installeren we ons in zwoele buitenlucht en we genieten van de eerst aantredende bands. Door vertragingen van diverse aard zullen we pas uren verder 't podium betreden. We vullen de tijd met vele verhalen, fopjes, en wilde-plannen-maken.

Tegen middernacht aan doen we ons ding en de lokale spoken reageren enthousiast. 't Geluid zit ook goed en we spelen de pannen van 't dak (althans - in alle bescheidenheid - voor zover we dat zelf kunnen inschatten). 'De cd-verkoop achteraf draait goed (terug in Gent zal 'n onverlaat er echter met de onbrengst vandoor gaan; aan de persoon in kwestie 'n welluidende en welgemeende: 'lullemans !') en 't publiek zal ons op 't einde van de avond tot winnaar van dit muzikale toernooi uitroepen. Verheugend.

18:33 Gepost door The Fresh in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |